La compareixença dels consellers a la roda de premsa d’avui, a on el Govern català continua reclamant a l’Executiu central que autoritzi les comunitats per a tancar l’activitat laboral no essencial. Aquest dilluns la consellera portaveu, Meritxell Budó, ha valorat com a positiva la petició realitzada pel president murcià, Fernando López Miras, que aquest cap de setmana va enviar un decret a Pedro Sánchez per a convalidar el tancament de la producció a la seva regió. “Ho veiem molt bé”, ha assegurat Budó, “cada vegada seran més comunitats que se sumin a aquesta petició”. Catalunya va enviar una petició en el mateix sentit el dilluns passat, que encara no ha rebut resposta. Una setmana després el Govern reitera que necessita “cobertura legal” del govern central perquè les empreses d’economia no essencial puguin tancar les seves portes i permetre als seus treballadors que no assisteixin. “Les millors mesures que podem donar al sistema de salut és que la gent es pugui quedar a la seva casa, i això només és possible si no han de preocupar-se dels seus treballs ni dels seus ingressos”, ha considerat Budó. Per altre part, Miquel Buch ha indicat que s’han identificat 8.700 persones i 4.700 vehicles. S’han fet 5 actes de denúncia de locals, s’han fet 3.300 denúncies i 7 detencions. Tenim 1.239 agents aïllats i 33 positius amb Coronavirus.

En la roda de premsa diaria dels consellers de la Generalitat, la Portaveu, Meritxell Budó ha reivindicat de nou que “insistim amb la necessitat del confinament. I també insistir un cop més en la petició que seguim fent per tal que el govern espanyol ordeni el confinament obligatori a tothom”. El Govern demana al govern de Pedro Sánchez el confinament de la població en els seus domicilis, i quedi prohibida la circulació a l’exterior, a peu, en vehicle privat o en transport públic o privat, col·lectiu o individual. Ha explicat que “aquesta mesura, no és només reclamada per les institucions de Catalunya sinó també com saben per una setantena d’experts epidemisties, científics i mèdics de tot el país”. Ha fet constància de que “ens sembla molt bé la petició de la Regió de Murcia de confinament total i pensem que ho anirà demanant tothom. Ens cal aquesta cobertura legal i autorització per part del govern espanyol per poder executar el confinament total“.

A més ha indicat que “la Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis i l’Associació de Micropobles, és a dir totes les entitats municipalistes del país, han signat un manifest en que es demana el confinament total”, i ha informat que “el president, Quim Torra, s’ha reunit amb les 13 cambres de comerç i s’ha informat de la resolució de Afers Socials de la Generalitat de Catalunya pel que fa a les mesures de distància entre treballadors en els centres de treball”. Ha indicat a que día d’avui “no tenim el cost avaluat del confinament, caldrà avaluar-ho al final del procés. Entre vides i economia, aquest govern tria vides”.

Per la seva part, Miquel Buch, conseller d’Interior ha informat “hem identificat 8.700 persones i 4.700 vehicles. S’han fet 5 actes de denúncia de locals, s’han fet 3.300 denúncies i 7 detencions. Tenim 1.239 agents aïllats i 33 positius amb Coronavirus”. També ha informat que “el Departament de Polítiques Digitals i Administració Publica de la Generalitat de Catalunya ha treballat de forma molt intensa per posar a servei el document d‘autoresponsabilitat i properament hi haurà un aplicació”.

Alba Vergès, consellera de Salut, per la seva part, ha indicat que “l’App sobre el Coronavirus ja compta amb 740.000 altes, d’aquestes, 4000 persones estan informant d’un estat greu i podem vigilar aquestes persones i donar assitència i 107.00 persones reporten símptomes lleus i podem fer-ne un seguiment”. Ha destacat que “una bona notícia: des de Catalunya hem pogut crear respiradors de campanya industrialitzables, fets amb la col·laboració de centres d’investigació i empreses, i que posem a disposició dels pacients i dels professionals”.

Vergès respecte al material sanitari, els famosos Epi’s, ha explicat que “estem fent compres extraordinàries. Ens hi estem deixant la pell per tenir comandes i tenir el material que els nostres professionals necessiten pels nostres pacients”. Ha indicat que “estem augmentant la capacitat del nostre sistema sanitari tant de la xarxa pública com privada“, i ha finalitzat que “hem considerat que la millor mesura per fer front al #Coronavirus és el confinament total. A mesura que vagi millorant la situació es podran relaxar algunes mesures com el sortir a fer esport a l’aire lliure”.

@Radio la voz cerdanyola 2017