En la compareixença dels responsables tècnics de la crisi després del comitè de gestió del coronavirus que s’ha reunit en la Moncloa, han indicat que a Espanya registra 33.089 casos de coronavirus en total, 4.517 més que ahir. Hi ha 2.182 morts i 2.355 persones en UCI (el 32% del total), segons l’últim balanç de Sanitat. Per altra banda, aquest cap de setmana hi han hagut, entre tots dos cossos, a tota Espanya 76 detencions i 11.672 denúncies

Fernando Simón ha indicat que el nombre de persones mortes amb coronavirus s’ha elevat a 2.182, segons el balanç que ha desgranat Sanitat aquest dilluns. La xifra de casos totals és de 33.089, dels quals 2.355 romanen ingressats en l’UCI. Aquestes dades suposen un increment substancial respecte als de fa 24 hores, quan el número de contagiats ascendia a 28.572 positius (suposen 4.517 més) i el de morts, a 1.720 persones (462 més). A més, hi ha 3.355 persones que s’han curat des que va començar la crisi sanitària, és a dir, un increment de 780. Simón ha indicat que “Aquestes tendències són molt volubles als processos de notificació dels casos. Es va reduint el percentatge de pacients en l’UCI respecte al total“. Ha recalcat que “més d’un 10% dels casos ha rebut l’alta, però també hi ha dades que no ens agraden: 3.310 professionals sanitaris afectats“. Els casos actius en l’actualitat són menys de 27.000.

Simón ha informat que “sembla que es va suavitzant el nombre de casos que es notifiquen cada dia, però no tenim certesa d’haver arribat al pic. El que veiem actualment podria estar reflectint una situació de fa 7-10 dies quant a aparició de símptomes“. Ha afegit que “estem veient la càrrega dels hospitals que es veia realment fa 3-5 dies. El pic s’aconseguirà probablement aquesta setmana. Hem d’assegurar-nos que les mesures que implementem són les bones“. “Estem veient la càrrega dels hospitals que es veia realment fa 3-5 dies. El pic s’aconseguirà probablement aquesta setmana. Hem d’assegurar-nos que les mesures que implementem són les bones“, a continuat dient.

D’altra banda, Fernando Simón ha insistit que “la nostra millor mesura no és implementar noves mesures, sinó que s’apliquin bé les implantades fins ara“. Ha recalcat que “el nostre país no és la Xina. Estan afectades totes les comunitats. No podem aïllar-nos de la resta del món. A la Xina es va aïllar una sola província, sense que el país tingués una deterioració completa del seu teixit econòmic i social“. Ha afegit que “la preocupació que teníem els tècnics era que no s’han de proposar mesures que no es vagin a complir. Estem veient que les mesures s’estan aplicant bé, és un esforç que estem fent tots i no podem deixar de fer-lo ara“. Seguint a dir que “és probable que s’escalin les mesures, però relaxar-les massa o abans d’hora es pot reflectir en una segona ona. Les mesures duraran el que hagin de durar i es relaxaran quan s’hagin de relaxar“. Per a finalitzar ha matisat que “quant a l’avançament de l’hora punta en el transport, implica que la gent en les altres hores ha deixat d’anar al metre. És important, perquè implica que les mesures de restricció són realment eficaces“.

Laurentino Ceña, Director Adjunto Operatiu de la Guàrdia Civil ha indicat que “hem mantingut reunions de coordinació amb autoritats municipals i policia local. Durant el cap de setmana, hem vigilat de manera intensa les restriccions de circulació dels vehicles. Hem registrat 372 denúncies. L’accés a les grans ciutats ha caigut un 88%. El pas fronterer cau un 91%”. Ha insistit que “en general, la població compleix de manera majoritària les restriccions. Durant el dia d’ahir, es van detenir 15 persones. Des del començament de les restriccions, se sumen gairebé 20.000 denúncies“. Respecte als espanyols que estan fora del país, ha explicat que “hem contribuït a repatriar a més de 200 ciutadans de la Unió Europea, entre ells un gran nombre d’espanyols“.

José Ángel González, director adjunt operatiu de la Policia Nacional ha indicat que “lluny de baixar la guàrdia, hem intensificat els controls i el desplegament: registrem 61 detinguts, en total 364 des que van començar les limitacions”. Durant el cap de setmana han hagut entre tots dos cossos 76 detencions i 11.672 denúncies. Des del començament de l’estat d’alarma s’han produït 467 detencions i més de 50.000 denúncies, segons han explicat. “No tindrem cap mirament“, ha remarcat José Ángel González. D’altra banda, Gónzalez convida a desconfiar de les faules: “Hem detectat més de 200 faules amb l’única intenció de provocar por entre la població“. També ha comentat que “s’ha detectat enviament massiu de correus electrònics amb un virus informàtic per a tenir accés a les nostres claus i informacions personals. Vagin amb compte a l’hora d’obrir aquests correus“.

Miguel Ángel Villarroya, Cap de l’Estat Major de la Defensa ha informat que “ens esperen uns moments molt durs. Un dia més d’esforç redunda en vides salvades. Avui la Guàrdia Real se suma a les operacions”. Ha explicat que “en Ifema, hi ha dues accions paral·leles: fem costat al manteniment diari del campament de les persones sense sostre (unes 150 llits inicials) i es treballa en la instal·lació de l’hospital de campanya. Aquest esquema també se segueix en la Fira de Barcelona”. Ha insistit que “estem treballant en comú acord amb la Guàrdia Civil a desenvolupar un esquema de patrulles mixtes entre militars i guàrdies civils”. I ha acabat indicant que “vull agrair la disciplina i el sacrifici dels quals es troben aïllats en les seves llars, així com l’esforç del personal que treballa en les residències”.

Per part seva, María José Rallo de l’Olmo, secretària general de Transports ha indicat que “no hi ha novetat. Continuem amb la línia de la setmana passada. Les xifres del cap de setmana es redueix molt en comparació amb la finalitat de setmana anterior. En el servei de Rodalia, l’ocupació ha estat de prop del 5%. Aquest matí, la Rodalia s’han desenvolupat de manera normal. Es continua constatant l’avançament de l’hora punta. No s’ha identificat cap problema destacable”. Ha insistit que “comencem la segona setmana de confinament. La primera es pot qualificar com a èxit en quan a mobilitat, però és important continuar mantenint el rigor“.

A les preguntes dels periodistes, Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri respecte als tests, ha explicat que “els test ràpids van començar a arribar el dissabte a la nit i ja s’han començat a distribuir entre les comunitats, començant per les que tenen major càrrega“. Ha comentat que “sanitaris i residències són els grups prioritaris. A partir d’aquí, es comença a distribuir test per al diagnòstic poblacional. Un dels objectius és reconèixer el nivell de transmissió comunitària“. Per si part, Laurentino Ceña ha deixat clar que “totes les patrulles que són al carrer disposen d’un kit de protecció”.

Miguel Ángel Villarroya, Cap de l’Estat Major de la Defensa a la pregunta dels hospitals de campanya, ha informat que “vull recordar que la instal·lació d’hospitals de campanya és a requeriment del Ministeri de Sanitat que recull les peticions de les comunitats. No tenim més peticions ara mateix que les de Ifema”. Fernando Simón agrega que s’està instal·lant un hospital semblant en les instal·lacions de la Fira de Barcelona.

Fernando Simón, a la pregunta dels recursos, ha indicat que “la comunitat més afectada fins ara és Madrid i és allí on es concentra la mobilització més important de recursos, però els recursos es poden anar movent. L’ús real de llits UCI fins avui està una mica per sota del que prediuen els models. Estem treballant per als pitjors escenaris“.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Emergències Sanitàries del Ministeri ha explicat que “sobre la base de gairebé el 40% del total de morts, sabem que el 87% d’ells eren majors de 70 anys. Un 7,8% entre 60 i 69 anys. Entre els menors de 10 anys, no hi ha hagut cap defunció. Entre 0 i 19 anys, una sola defunció“. Afegint que “el sexe no és una variable interpretable. Probablement avui tindrem un informe molt més detallat sobre totes aquestes variables“.

María José Rallo de l’Olmo, secretària general de Transports a la pregunta sobre els repatriats ha explicat que “la repatriació des de l’estranger s’està coordinant des d’Exteriors. S’estan remenant totes les possibilitats”.

Fernando Simón per a finalitzar la compareixença, a una pregunta sobre la gent que treballa en les farmàcies, ha finalitzat dient que “estem en una situació que ens afecta a tots i hem de tenir molta cura en què les mesures s’apliquin bé. Si es mantenen les mesures de precaució entre les categories amb més contacte amb el públic (farmácia, caixers de supermercat…), en principi el risc de transmissió hauria de ser mínim sense deixar de donar un servei essencial

Roda de Premsa

@Radio la voz cerdanyola 2017