• Pedro Sánchez ha informat de la pròrroga de l’estat d’alarma almenys 15 dies entre altres mesures per combatir la pandèmia del coronavirus
 • Torra exigeix el tancament total de Madrid, Catalunya, Euskadi i La Rioja i que la única solució és el “confinament total” 
 • Aquesta és la triple proposta de Quim Torra a Pedro Sánchez: el confinament total; la protecció absoluta dels treballadors, els autònoms i les persones vulnerables; la reducció de l’impacte econòmic, i el reforç equitatiu del sistema de salut
 • 225 sanciones de la Policia Local per circular per la via pública des de l’activació de l’estat d’alarma
 • Les persones mortes amb coronavirus han ascendit a les 1.720, la qual cosa suposa un augment de 394 defuncions respecte al dia anterior
 • El 12% dels positius per coronavirus són professionals sanitaris
 • Treball, Afers Socials i Famílies i el Col·legi de Psicòlegs amplien el servei de suport psicològic gratuït pel COVID19 a les professionals de serveis socials

Pedro Sánchez informa que el confinament es prorrogarà 15 dies més

Pedro Sánchez ha indicat en roda de premsa que pren les mesures de disposar que totes les comunitats autònomes es facin càrrec de les residències de majors privades, aplicar restriccions generalitzades als viatges per un mes, que les forces armades ampliaran les seves actuacions en el trasllat de malalts, protegint infraestructures crítiques, i donant suport al transport de material sanitari i les connexions amb les illes, establir un servei de repartiment d’aliments a domicili a persones de grups de risc, establir una reserva estratègica de productes sanitaris i ampliar l’estat d’alarma 15 dies.

Més informació

Torra indica que la única solució és el “confinament total”

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reiterat la petició del confinament total de Catalunya al president del Govern, Pedro Sánchez, aquest matí en la conferència que ha mantingut amb tots els presidents de les comunitats autònomes, quan ha comparegut davant els mitjans de comunicació i a la ciutadania telemàticament. Ha afirmat que li sembla bé la pròrroga de 15 dies de l’estat d’alarma, si bé creu que no ha atès encara la seva proposta de “confinament total”. També ha exigit un criteri “transparent i just” per al repartiment equitatiu del material material sanitari a totes les Comunitats Autònomes per a evitar que algú pensi en “greuges” i que evitar tot tipus de “rumorologia”. Així mateix, s’ha mostrat partidari que es tanquin totalment Madrid, Catalunya, Euskadi, La Rioja i alguna regió més per a frenar la corba de la pandèmia.

Quim Torra, ha demanat al president espanyol, Pedro Sánchez, que se suspengui la regla de despesa, i aplicació un paquet de mesures socials davant la crisi del coronavirus. També ha anunciat que el Govern català aprovarà en les pròximes hores una resolució per a establir que, en totes les empreses, la distància mínima exigible entre treballadors i usuaris sigui de 1,5 metres, amb les excepcions del personal sanitari, serveis socials i forces de seguretat.

Referent els presidents que han demanat el “confinament total”, destacar el valencià Ximo Puig que ha plantejat “l’acceleració de les mesures de confinament perquè després del 15+15 no calgui anar a altres 15” i d’Emiliano García-Page, que ha demanat que “s’estudiï si cal endurir les restriccions que ja estan en vigor en relació al confinament i a la mobilitat de les persones”.

Més informació…

Per la seva part, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha reiterat una vegada més que “fa 10 dies que el Govern de la Generalitat va proposar al Govern espanyol de “confinar Catalunya amb voluntat de cooperació, però la resposta és negativa”. “És evident que així no podem continuar. No és una lluita política ni d’administracions ni de partits; és una lluita contra una pandèmia. Cal ser valents i aprendre d’altres experiències”, ha afegit, referint-se a les noves mesures més dràstiques anunciades ahir per Itàlia.

En aquest sentit, el titular d’Interior ha reiterat la “petició d’aturar i de confinar Catalunya excepte els serveis bàsics”.

El conseller ha fet extensiu “l’agraïment del Govern a la comunitat científica per l’assessorament i la investigació, als tots els professionals sanitaris, de les emergències i de la seguretat, de l’atenció social, a les entitats del tercer sector, i a la responsabilitat de tots els catalans i catalanes per la solidaritat en la lluita contra el coronavirus”. “El nostre suport a les persones que han passat la malaltia o han perdut una persona estimada”, ha afegit.

Per que fa a les dades del departament d’Interior, el conseller ha detallat que “en les últimes 24 hores hem identificat 10.623 vehicles dins del dispositiu planificat per aquest cap de setmana i s’han aixecat 3.194 actes de denúncia contra persones que han posat en risc a altres ciutadans i que no han seguit aquest confinament decretat”. “No deixem de vetllar perquè els incívics compleixin la normativa i no posin en risc a d’altres ciutadans”, ha advertit.

Buch també ha informat que ara hi ha 1.190 policies, entre Mossos d’Esquadra i Policies Locals confinats i 26 que han donat positiu.

Pel que fa al trànsit, el conseller ha explicat que “seguint amb la tendència d’ahir, tenim una reducció important. A les 14:00 hores les dades de circulació de sortida a l’àrea metropolitana de Barcelona indicaven una reducció del 92’7% respecte al 8 de març, un diumenge normal ara fa quinze dies, i d’un 89,8% de reducció a l’entrada”.

Buch ha explicat que pel que fa a alguns peatges, “les dades van en la mateixa línia” i ha informat com a exemple que “al Túnel del Cadí hi ha hagut una reducció del 98% en direcció Barcelona i de 97’9% en direcció Barcelona; en el peatge de Vallcarca a Sitges hi ha hagut una reducció del 94,1% en sentit Tarragona i del 89,6% en sentit Barcelona; i al peatge de la Roca, una reducció del 86% direcció França i del 85% direcció Barcelona”. “La reducció de la mobilitat ha estat més que notable i vull agrair a tos els catalans que han seguit aquestes recomanacions de no anar a les segones residències”, ha dit.

Respecte al 112, Buch ha recordat que les crides d’aquests dies estan donant resultats. “El telèfon 112 és només per a emergències, no per a consultes. Ara estem en el 37%, per tant, pràcticament 6 de cada 10 trucades són per emergències i encara en tenim 4 que són per a consultes”.

En matèria de Protecció Civil, el conseller ha recordat també el certificat autoresponsable que entra en vigor a partir de les 00.00 hores d’aquesta nit com a eina per facilitar i agilitzar las tasca dels ciutadans quan hagin de moure’s per Catalunya i també la dels agents policials. L’aplicació digital també servirà per dur-lo sempre al mòbil.

Aquí podreu veure la roda de premsa sencera: https://www.pscp.tv/w/1yoKMarpDjjKQ

Aquesta és la triple proposta de Quim Torra a Pedro Sánchez

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha traslladat al president Pedro Sánchez una proposta triple perquè les institucions de l’estat espanyol combatin la propagació del COVID-19: el confinament total; la protecció absoluta dels treballadors, els autònoms i les persones vulnerables; la reducció de l’impacte econòmic, i el reforç equitatiu del sistema de salut. En la reunió per videoconferència d’aquest matí ha reclamat “mesures més dràstiques” d’acord amb els criteris i les recomanacions dels experts.

El president Torra ha sol·licitat les següents mesures:

 1. Suspendre la regla de despesa i dels objectius de dèficit de les Comunitats autònomes per al 2020 i 2021.
 2. S’ha de dotar de mecanismes de finançament per a aquelles Comunitats autònomes que ho requereixen.
 3. És necessari suprimir la regla de despesa per als ens locals i eliminar les limitacions a la utilització del superàvit del 2019.
 4. Més recursos per a les CCAA i a fons perdut.
 5. Flexibilització de la contractació d’urgència pels ens locals, eliminant les limitacions existents.
 6. Triplicar els recursos per ajuts socials atorgats a les CCAA.
 7. Regular la suspensió de lloguers durant la durada dels confinaments.
 8. Allargar la impossibilitat de tallar subministraments per a persones vulnerables i ampliar els supòsits de vulnerabilitat.
 9. Millorar la prestació per als treballadors autònoms, ampliant-la als que pateixin una caiguda d’ingressos del 50%.
 10. Bonificar fiscalment el manteniment de l’ocupació per mitjà de l’impost de societats.
 11. Millorar les condicions dels ERTO.
 12. Agilitzar el cobrament perquè els treballadors afectats no hagin d’esperar fins el 10 de maig per cobrar les primeres prestacions.
 13. Donar ajudes a les famílies en serveis essencials amb dependents.
 14. Atorgar una paga compensatòria als pares o mares que s’hagin de reduir la jornada mentre duri el tancament de les escoles.
 15. Suspensió dels terminis de pagament de les retencions d’ IRPF, IVA i Societats i de les cotitzacions socials i els terminis de pagament de deutes tributaris liquidats per l’administració.
 16. Minorar els mòduls per IRPF i IVA per a les empreses més petites.
 17. Moratòria dels deutes bancaris de les pimes i autònoms afectats pel COVID-19.
 18. Clarificar les condicions d’accés a les mesures de liquiditat, que haurien de ser àgils i els avals amb una cobertura del 100%.
 19. Rebaixar de manera substancial el mínim de 100.000 euros per accedir al finançament per evitar que sigui una barrera per les petites empreses.
 20. Ampliar la línia de finançament de 200 milions d’euros per donar suport financer als sectors de transport, turisme, hostaleria,  educació, cultura i oci.
 21. La investigació requereix més recursos, que els crèdits destinats a investigació sobre el COVID-19 siguin ampliables.
 22. Suprimir l’article 20 del RDL 8/2020 per tal que se suspengui la portabilitat de numeració entre empreses de telecomunicacions.

Més informació

225 sancions de la Policia Local per circular per via pública

La Policia Local de Mataró va interposar ahir dissabte 50 sancions per circular per via pública sense motiu autoritzat. El que fa ja una acumulació de 225 sancions des de l’estat d’alarma del 14 de març

Recordem que les sancions poden anar dels 600 € als 30.000 €. Respectem el confinament i quedem-nos a casa.

28.572 infectats i 1720 morts pel conoravirus

Les persones mortes amb coronavirus han ascendit a les 1.720, la qual cosa suposa un augment de 394 defuncions respecte al dia anterior, segons les últimes dades difoses pel Ministeri de Sanitat. El nombre de casos positius fins a les 20 hores d’aquest dissabte és de 28.572 en tot el territori espanyol, 3.646 infectats més.

En les últimes 24 hores, 450 malalts s’han recuperat de COVID-19, sumant ja 2.575 pacients donats d’alta després d’haver sofert la malaltia, atesos les dades difoses per Sanitat.

Per comunitats autònomes, Madrid continua sent la regió amb major número de contagiats, amb 9.702 casos positius; seguit de Catalunya (4.704) i País Basc (2.097).

La realitat ha superat totes les previsions que tenia el Govern sobre el nombre de contagis de COVID-19. Just abans de l’estat d’alarma, Pedro Sánchez avisava que aquesta setmana podríem arribar als 10.000 infectats. Això tenint en compte a més que, des de fa uns deu dies, en les zones de transmissió comunitària i a causa del col·lapse dels laboratoris, ja no es fan proves a pacients lleus, per la qual cosa no estan inclosos en aquestes estadístiques.

El Departament de Salut informa que en les últimes hores s’han confirmat 501 positius nous de coronavirus SARS-Cov-2 a Catalunya, cosa que eleva la xifra total a 4.704. Del total de casos acumulats fins ara han mort amb la Covid-19, un total de 191 persones.

Pel que fa al nombre total d’afectats pel coronavirus a Catalunya, un total de 449 persones estan greus. A més, del nombre total d’afectats arreu del país, 610 són professionals sanitaris.

Pel que fa a Igualada, Salut confirma un total acumulat de 220 positius de coronavirus SARS-CoV-2 des que es va declarar el brot. Sis persones estan greus i 28 han mort amb la Covid-19. Del nombre total de casos, 91 són professionals sanitaris.

Des de l’inici de l’epidèmia de coronavirus, s’han comptabilitzat fins avui un total de 644 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb COVID19 a Catalunya.

El 12% dels positius per coronavirus són professionals sanitaris

En la roda de premsa telemàtica del comitè tècnic de la pandèmia del coronavirus que s’ha celebrat avui, han intervingut Fernando Simón, director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat; Miguel Ángel Villarroya, Cap de l’Estat Major de la Defensa; José Ángel González, Director Adjunto Operatiu de la Policia Nacional; Laurentino Ceña, Director Adjunto Operatiu de la Guàrdia Civil; i María José Rallo del Olmo, secretària general de Transports.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat: “El 12% del total d’afectats són treballadors sanitaris”. De les 28.572 casos positius de coronavirus, 3.475 contagiats són professionals sanitaris, per la qual cosa, segons apunten des de Sanitat, aquesta dada s’haurà de tenir en compte a l’hora d’establir la futura estratègia en la batalla contra el virus.”És important mantenir el distanciament. Les mesures són ja molt, molt reestrictives, però si no les apliquem correctament no temerem èxit. No tenim alternativa”.

Més informació

Treball, Afers Socials i Famílies i el Col·legi de Psicòlegs amplien el servei de suport psicològic gratuït pel COVID19 a les professionals de serveis socials

Fins ara s’oferia suport per a la gestió emocional als i les professionals de la salut i ara el servei d’amplia a les professionals formen part del Sistema Català de Serveis Socials. Es reforça el 93 567 88 56, gratuït, que el Departament difondrà entre els professionals de l’àmbit social.

El Departament ha iniciat una col·laboració amb el Col·legi de Psicologia, com a membre de la Fundació Galatea, per ampliar el servei telemàtic de suport psicològic gratuït als i les professionals dels serveis essencials que estan fent front a l’actual situació d’emergència sanitària pel COVID-19.

Fins ara, la Fundació Galatea –de la qual és patró el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya- oferia suport per a la gestió emocional als i les professionals de la salut que pertanyen a col·legis professionals associats a la Fundació. A sol·licitud del Departament, aquest servei s’ha ampliat i atendrà les professionals socials que formen part del Sistema Català de Serveis Socials, personal que també realitza una important tasca d’atenció a la ciutadania més vulnerable durant la fase d’emergència de l’epidèmia per coronavirus.

En aquest sentit, el Departament difondrà entre aquests professionals del Sistema Català de Serveis Socials el telèfon de suport psicològic gratuït: 93 567 88 56.

D’altra banda, també es posarà a disposició del personal del Sistema català de Serveis Socials i, especialment, de les Àrees Bàsiques de Serveis Socials, un telèfon de suport gratuït del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya adreçat a la ciutadania (659 584 988), per tal que en facin difusió entre les seves persones usuàries.

Més informació

 

@Radio la voz cerdanyola 2017