Sis instituts de la ciutat i més de 350 alumnes participen en aquesta iniciativa del M|A|C per apropar l’art contemporani als adolescents

Zona Intrusa és un projecte que treballa a tres bandes (art / educació / territori) impulsat per la Direcció de Cultura. La 13a edició, que porta per títol “Un temps sense temps”, treballarà fins al 3 d’abril amb sis instituts de la ciutat: l’Escola Freta, l’Insitut Laia l’Arquera, l’Institut Miquel Biada, l’Institut Alexandre Satorras, l’Institut Josep Puig i Cadafalch i l’Escola Pia Santa Anna.

L’edició d’enguany està comissariada per Rita Andreu i proposa reflexionar i treballar a partir de l’experiència que tenim en l’actualitat de la percepció del temps i dels usos que en fem. Els artistes que enguany participen en el projecte són: María Alcaide, Jordi Ferreiro, Marc Larré, Job Ramos i Christina Schultz.

Zona Intrusa 13 convida a pensar sobre les diferents qüestions que generen el pas frenètic del temps des de la pràctica artística: d’una banda, fixant-se en com artistes contemporanis treballen sobre aquest tema i, d’una altra, convidant a una sèrie d’artistes a desenvolupar un taller a l’aula per posar en joc aquestes idees i per preguntar-se quins ús fem del nostre temps.

L’Element Intrús

Des de les primeres edicions del Zona Intrusa, l’Element Intrús és l’eix vertebrador del projecte. Aquest ha anat prenent diferents formes: des d’una exposició itinerant en un contenidor portuari passant per les performances desenvolupades durant les hores d’esbarjo, o una instal·lació d’obres d’art. Aquest Element Intrús és una manera d’acostar literalment la creació contemporània als estudiants.

Enguany als instituts s’instal·la una sèrie de rellotges disfuncionals -uns sense agulles, altres que avancen a ritmes més ràpids o més lents de l’habitual, seguint patrons que escapen a la lògica, etc.-, per tal de despertar en l’alumnat una certa sensació d’estranyesa i de propiciar que es generin una sèrie de preguntes al voltant de la idea del temps.

El resultat final de la feina que els alumnes i artistes hagin treballat als centres educatius s’exposarà del 25 d’abril al 31 de maig al M|A|C Espai de Can Palauet.

Zona Intrusa és una iniciativa i producció del M|A|C que forma part de la Xarxa de Centres d’Art Contemporani de Catalunya.

@Radio la voz cerdanyola 2017