Segons informa La Vanguardia noves màfies entren en el negoci dels pisos ocupats a Mataró. La FAVM ha alertat de noves ocupacions de estrangers dirigits des de França

La màfia pakistanesa ha irromput en un mercat que a Mataró (Maresme) fins ara era exclusiu dels delinqüents magrebins i espanyols, l’ocupació d’habitatges les claus dels quals reben previ pagament al seu país de fins a 4.000 euros. A canvi, les màfies els aconsegueixen un allotjament amb contracte (fals) en pisos i locals, habitualment propietat d’entitats financeres que triguen anys a activar els tràmits de desnonament i els acompanyen a aconseguir les ajudes dels serveis socials. La Federació d’Associacions de Veïns de Mataró (FAVM) ha denunciat el fet i demana que s’intervingui, ja que la realitat de les víctimes és que “són estafades perquè creïn que actuen legalment”.

En el cas de Mataró, les entitats veïnals han denunciat que “transporten famílies senceres” des de França, amb promeses de trobar una vida millor a Mataró. També s’han detectat arribades des de Lleida, on les màfies també fan l’agost amb les recol·lectes de fruita, amb famílies senceres que són traslladades a antull per a pagar els deutes contrets per al viatge. Una vegada aquí els ofereixen un pis o un local i a canvi han d’abonar entre tres mil i quatre mil euros a les màfies, que s’encarreguessin d’ocupar un pis, canviar el forrellat i aportar un contracte signat de lloguer. “És més barat –apunten- pagar en origen que viatjar en pastera, per la qual cosa ara estan demanant 8.000 euros”. Asmae, una jove marroquina, confirma que per 4.000 euros pots viatjar del Marroc a Mataró. “Et paguen el viatge en autocar, et donen menjar, t’aconsegueixen un pis i la targeta per a visitar al metge”.

“Tots saben el que està passant a Mataró, la Policia Local, els Mossos i l’Ajuntament” lamenta Juan Sánchez, president de la FAVM “però és un problema de difícil solució que cal abordar en origen, a les fronteres”. Les víctimes s’adonen que han estat estafades “quan van al CAP i no les poden atendre”. Aquestes persones, segons ha pogut comprovar l’entitat veïnal “acaben sent explotats en els camps agrícoles i en neteja de domicilis sense contracte, amb sous irrisoris”. S’ha donat el cas de detectar “fins a 200 empadronaments seguits” de persones que volen regularitzar la seva situació apunten des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH).

A Mataró, especialment en els barris més massificats com Rocafonda o Cerdanyola, on han detectat l’arribada de dones soles amb nens en els carrers Mare de Déu de la Cisa, Corredor i les adjacents. En la capital del Maresme conflueixen les dues màfies en l’ocupació d’habitatges, la més veterana, la magrebina secundada per delinqüents locals i la nouvinguda pakistanesa. Des de la PAH coneixen la situació encara que jutgen que és incipient, per la qual cosa les autoritats podrien actuar si operen immediatament. Un altre problema en el qual exerceixen de mediadors “és als estrangers que arriben amb visat de turista per a quedar-se quan caduca al cap de tres mesos”. La situació és desesperada, ja que en el moment que acudeixen a la recerca de l’ajuda de l’administració “les cases d’acolliment i els serveis socials estan col·lapsats”.

Una altra modalitat d’engany se cenyeix sobre les famílies que ja han arribat al país i la situació legal del qual és irregular. “Sempre hi ha algú del barri que detecta a aquestes persones” apunten des de les entitats “que contacta amb els necessitats i els ofereix, a canvi de 1.500 euros, un pis-puntada, amb tots els serveis disponibles”. En aquest cas no es presten a engany, ja que són advertits que el pis és d’un banc, però també “els informen el detall de com procedir en cas de desnonament”.

@Radio la voz cerdanyola 2017