L’alcalde, David Bote, ha traslladat al conseller d’Interior, Miquel Buch, la seva preocupació per les dades sobre seguretat ciutadana a Mataró, durant una reunió que ha tingut lloc avui a l’Ajuntament. Seguint la tendència d’altres ciutats grans, han repuntat especialment els robatoris. Tot i això, la ràtio de delictes per cada mil habitants de Mataró (67,9) està per sota de la de Catalunya (76,2)

Els delictes comptabilitzats a Mataró han augmentat en un 5 % en els darrers 12 mesos, segons dades presentades a la darrera reunió de la Junta Local de Seguretat, celebrada el 18 de juliol. Les dades de seguretat corresponen al període comprés entre juliol de 2018 i juny de 2019.

Per segon any consecutiu, els delictes coneguts s’incrementen al voltant del 5 % (de juliol 2017 a juny 2018 van pujar un 5,1 %), seguint un tendència comuna a la majoria de les grans ciutats de la Regió Metropolitana. En el cas de Mataró les dades havien estat favorables en els dos períodes d’estudi anteriors (juliol 2015-juny 2016 i juliol 2016-juny 2017), amb un descens dels fets delictius.

Així, de juliol de 2018 a juny de 2019 el nombre total d’infraccions penals denunciades a la ciutat va passar de 8.212 a 8.623 (5%). Les detencions, per la seva banda, també han augmentat significativament (13,1 %), de 624 a 706. La ràtio de delictes a Mataró (67,9 delictes/1.000 habitants) se situa per sota de la de Catalunya (76,2 delictes/1.000 habitants), tot i que és més elevada que la ràtio de l’Àrea Bàsica Policial a la qual pertany la ciutat (63,8 delictes/1.000 habitants).

Per tipologies, els delictes contra el patrimoni han crescut un 4,9 % (de 7.037 a 7.385), mentre que els fets contra les persones ho ha fet un 2,2 % (de 820 a 838). Destaquen també, com a resultat de la tasca policial en aquests àmbits, el repunt de denúncies per delictes contra la salut pública (90,5 %, de 21 a 40) i contra l’ordre públic (50 %, de 34 a 51).

Pel que fa als fets més concrets, els robatoris amb força han crescut un 2,9 % (de 1.464 a 1.506): lleuger increment del nombre de robatoris en vehicle (1 %, de 927 a 936), però han crescut els robatoris en domicili (17,2 %, de 232 a 272), en empresa (13,0 %, de 46 a 52) i en establiment (9,2 %, de 131 a 143). Els robatoris amb violència també han crescut, en concret un 4,0 % (de 547  569): s’han mantingut els robatoris a la via pública (-0,8 %, 483 a 479) –tot i que dins d’aquests les estrebades en concret s’han incrementat (14,8 %, de 155 a 178)–, i han pujat els robatori amb intimidació en establiments (64,7 %, de 34 a 56) i en domicili (33,3 %, de 9 a 12).

En relació a la seguretat viària, el nombre d’accidents durant el darrer any s’ha reduït un 5,8 %, passant de 381 a 359, sense que s’hagi produït cap accident mortal. Els accidents greus han augmentat un 80 % (de 20 a 36), mentre que els lleus han baixat un 8,1 % (de 430 a 395). Els atropellaments, per la seva banda, s’han mantingut pràcticament estables (1,2 %, de 84 a 85); així com la seva localització (un 65 % dels atropellaments es produeixen en pas de vianants).

Firma en el Llibre de la Ciutat

Abans de la reunió, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha firmat en el Llibre de la ciutat.

Sala dels Lleons de l’Ajuntament de Mataró (La Riera, 48. Mataró).L’alcalde, David Bote, rep el conseller d’Interior, Miquel Buch, que signarà en el Llibre d’Honor de la ciutat.#Mataró #Seguretat

Publicada por Radio La Veu TV en Martes, 30 de julio de 2019

Reunió amb el conseller

Durant la reunió mantinguda avui, l’alcalde, David Bote, ha tornat a reclamar al conseller d’Interior, Miquel Buch, que destini més Mossos d’Esquadra a la ciutat. Li ha traslladat especialment la seva preocupació perquè el compromís de la conselleria de traslladar més agents a Barcelona no acabi afectant els mitjans policials a disposició de Mataró.

A més, Bote ha demanat que els Mossos reforcin els serveis d’investigació per esbrinar si darrera de fets recents amb intervenció d’armes a Mataró hi ha l’actuació de bandes organitzades.

El requeriment de més Mossos, que l’Ajuntament ja havia fet a la Generalitat en anteriors ocasions, va ser un dels acords de la Declaració institucional que la Junta de Portaveus de Mataró va aprovar el passat gener per a la millora de la seguretat ciutadana. Per part de la Policia Local s’està finalitzant el procés selectiu per cobrir les 19 places vacants que completaran la plantilla actual, i es manté el reforç a Rocafonda i Cerdanyola que es va decidir el passat gener, amb una patrulla fixa de la Unitat de Convivència i Civisme a aquests barris. D’altra banda, la Policia Local treballa conjuntament des de fa mesos amb el Servei de Llicències en el control d’establiments on existeixen indicis o queixes ciutadanes relacionades amb l’incivisme, el consum de drogues o altres irregularitats administratives. S’ha millorat també la coordinació i traspàs d’informació amb la resta de cossos i forces de seguretat, incrementant-se les actuacions conjuntes.

Segons informa La Vanguardia, l’alcalde de Mataró, David Bote, i el seu regidor de Via Pública, Juan Carlos Jerez esperaven obtenir solucions i un increment d’efectius d’agents per a pal·liar l’escalada de fets delictius detectats l’últim any, però no van aconseguir ni el compromís de renovar el conveni de col·laboració entre la policia local i els Mossos d’Esquadra.

L’únic compromís que van obtenir els regidors de Mataró de Miquel Buch va ser la convocatòria d’una segona reunió per a tractar els nous dispositius de seguretat que, inevitablement, passen per “un increment d’efectius dels Mossos d’Esquadra a la ciutat”, com reclamava l’alcalde Bote, així com la renovació del conveni de col·laboració entre la policia local i la policia autonòmica, una petició a la qual Buch no va accedir en aquesta reunió.

Fonts d’Interior interpreten que la trobada era “una reunió de treball” una vegada que, la setmana anterior, s’havia celebrat la Junta Local de Seguretat, a la qual no va assistir el conseller. Per part seva, el Departament entén que el conveni entre les policies “continua vigent” si no es renova.

Al marge de comptar o no amb una major implicació dels Mossos, l’Ajuntament de Mataró ha planificat una sèrie de mesures d’impacte després del període estival en els barris amb un major nombre de fets delictius: Cerdanyola, Rocafonda i Escorxador. A partir de setembre aquests tres territoris comptaran amb dotacions policials fixes ,“de manera que no es dependrà de la central”, va explicar Jerez. Amb això esperen controlar els últims episodis delictius: tràfic de droga, intents de violació, trets i baralles amb arma blanca.

Comparecència de l’Alcalde i el Regidor Juan Carlos Jerez

Roda de Premsa amb l'alcalde David Bote Paz y Juan Carlos Jerez respecte a la reunió amb el Conseller Buch sobre la seguretat a Mataró.#Mataró #Seguretat

Publicada por Radio La Veu TV en Martes, 30 de julio de 2019

Limitació horària de l’ús de les places Joan XXIII i Pepa Maca

Entre les 23 h i les 8 h no es podrà fer soroll ni dur a terme activitats molestes que pertorbin el descans veïnal a les places de Joan XXIII i de la Pepa Maca, als barris de Rocafonda i El Palau-Escorxador. Les sancions, que poden arribar a 900 €, aniran acompanyades properament d’altres mesures complementàries per millorar la convivència ciutadana.

L’Ajuntament possarà en marxa la limitació horària de l’ús a les places de Joan XXIII i de la Pepa Maca com a mesura per afavorir la convivència ciutadana. Cartells informatius instal·lats als dos espais públics informaran que en la franja horària entre les 23 h i les 8 h no es pot jugar a pilota, posar música, parlar en veu alta i en general fer soroll, beure alcohol ni fer cap altra activitat molesta que pugui pertorbar el descans del veïnat.

Els incompliments seran sancionats per la Policia Local en el marc de l’Ordenança de Civisme, amb multes fins a 900 €.

Aquesta mesura, que s’aprovarà per Decret, era un compromís adoptat amb les entitats veïnals arran de les reiterades queixes i incidències registrades per incivisme i per l’ús intensiu d’aquestes places, especialment a l’estiu i fins a hores molt avançades de la nit. A més, les característiques urbanístiques d’aquests espais contribueixen a amplificar el soroll percebut en els habitatges propers. Per aquest motiu, l’Ajuntament ha decidit donar a les places de Joan XXIII i de la Pepa Maca un tractament similar a altres espais verds de Mataró que, com el Pati de Can Marchal, el recinte antic del Parc Central o el Pati del Cafè Nou, disposen d’una tanca i per tant queden fora de servei en horari nocturn.

L’Ajuntament durà a terme altres mesures addicionals per a millorar la convivència en aquests espais.

Així, a la plaça de Joan XXIII es substituirà els jocs infantils per uns destinats a nens de menys edat (ja que els actuals jocs tenen un ús indegut per part d’usuaris de més edat) i s’instal·laran jardineres per dificultar el joc a pilota. També està previst reduir més la intensitat lumínica per afavorir el descans.

A la plaça de la Pepa Maca es preveu equilibrar la il·luminació de manera que hi hagi més llum a les zones fosques  i es redueixi la intensitat als punts on no és tan necessari; es reduiran els bancs, substituint-los per cadires individuals; es plantarà més arbrat per amortir el so i s’arranjaran els jocs infantils per evitar que facin soroll.

A més, l’Ajuntament preveu instal·lar dispositius preventius, dispositius sensors acústics per controlar el nivell de soroll de manera telemàtica i càmeres de videovigilància.

@Radio la voz cerdanyola 2017